Pressentation

I vår globaliserade och konsumtions-drivna värld är oljan den absolut viktigaste energikällan, men oljeproduktionen kommer inom en snar framtid obönhörligen att börja minska. Detta är vår civilisations största utmaning och ett allvarligt hot mot välfärden, dess konsekvenser är oöverskådliga då det inte finns några realistiska ersättare till oljan. Det finns gott om vetenskapligt underlag för peak oil men politikerna pratar om fortsatt tillväxt eftersom våran ekonomi är tungt beroende av "business as usual", något som inte är möjligt med minskad oljeproduktion. Just nu befinner vi oss på oljetoppsplatån det betyder att oljeproduktionen varken ökar eller minskar, detta har fått världens ekonomi i kraftig gungning se bara på alla länder som brottas med finansiella problem. Smällen kan inte undvikas men vi kan reducera hur hård den blir. Avfärda inte dom här orden innan du läst igenom snabbkursen i högra kolumnen, först efter det kan du ta ställning.


17 december 2012

Survivalisten är en galen vapenfetischist

Åtminstonde om man får tro Aftonbladet.

"Familj och vänner har berättat att hon var en  var en survivalist – hon förberedde sig för en eventuell domedag. Survivalister hamstrar mat i form av konserver och framförallt så säkrar de sina hus i tron om att undergången är nära."

"Nancy Lanza var övertygad om att världen stod på randen inför en ekonomisk kollaps."

"Förutom två pistoler och ett halvautomatiskt gevär ägde hon även två jaktgevär. Nancy brukade skryta om sin samling i de lokala barerna. Och trädgårdsmästaren Dan Holmes ska ha fått en visning av arsenalen."

En liten rättning och lite personliga reflektioner. 

Rättselse: Ekonomisk kollaps inte samma sak som undergång. I så fall har vi haft ett flertal domedager bara detta århundrade. 

Fundering nr 1: I ett land som USA som har extremt många survivalister så är det inte konstigt att en och annan gärningsman av hemska brott kan vara prepper, än mindre konstigt är det att dom råkar ha någon i sin familj som är det. I USA är dom inte hjärntvättade att tro att staten tar han om dom så därför är Survivalismen stor på andra sidan Atlanten.

Fundering nr 2: Survivalismen i USA är mycket mer inriktad på vapen, på samma sätt som hela deras samhälle är mycket mer inriktade på vapen än det Svenska samhället. Det Amerikanska samhället har enligt mig en extremt skev vapenkultur. Fler barn dör av vådaskott från föräldrars vapen än av homeinvasions ändå envisas dom med att ha rätten till att kunna skydda sig mot inkräktare. Jag skulle inte vilja vara i USA när ekonomin går in i väggen för där är det skjut först fråga aldrig som gäller. Så klart pratar jag inte om alla Amerikanare det finns massor av vettiga människor i och från USA, men idioter finns det överallt och den Amerikanska idioten kan köpa Automatkarbiner på snabbköpet. När det förekommer vapen i Svenska survivalistkretsar så handlar det till 90% om jakt för att få föda. 

Fundering nr 3: Survivalisten är inte 1 person så att generalisera som Aftonbladet tyder på dålig journalistik. Det finns säkert Survivalister som tror på undergången men de absolut flesta tror mest på större samhällsstörningar, olyckor, krig, oväder, skördar som slår fel på grund av klimatförändringar, ekonomisk kollaps eller en kombination inget av detta är en domedag (möjligtvis kan kärnvapenkrig vara en domedag men det diskuteras konstigt nog inte så mycket). Hade vi trott på domedagen så hade all form av prepping vart totalt bortkastat då hade det rationella vart att festa upp alla stålar vi har sen ta ett så stort lån vi kan för att festa upp det med.

Hon var säkerligen survivalist och hade massa vapen men det jag reagerar på är formuleringar som "survivalisten tror att undergången är nära". Lite trist att målas in i samma hörna som sekter men så är det väl med sensationsjournalistik och ingen har anklagat Aftonbladet för att vara seriösa. 

Dom ska alltid vara värst i USA här är en 
hemmabunker för en Amerikansk familj.


3 kommentarer:

 1. Haha, du kännde tydligen att du var tvungen att förvara din fanatism. Det är ingen skillnad på dig och andra galningar!

  SvaraRadera
 2. Haha så sant det är ingen skillnad på att viga sin fritid åt förbereda sig för eventualiteter eller kolla på 11 män (som du inte ens känner) försöka få in en boll mellan två stolpar. Vi är alla galna lite till mans men de som är galna på det mest vanliga sättet inser bara inte det.

  SvaraRadera
 3. "Hade vi trott på domedagen så hade all form av prepping vart totalt bortkastat då hade det rationella vart att festa upp alla stålar vi har sen ta ett så stort lån vi kan för att festa upp det med."

  Precis! Därför är det kanske lämpligt att sätta en etikett på den dominerande kulturen som t.ex. suicidal eller fatalistisk. De flesta konsumerar ju upp hela sin inkomst och lite till. Kanske borde vi hjälpa till att bredda survivalist-begreppet till att inkludera de som amorterar på sina lån och odlar egna grönsaker, eller bara börja använda det "andra begreppet" om den dominerande kulturen.

  SvaraRadera