Pressentation

I vår globaliserade och konsumtions-drivna värld är oljan den absolut viktigaste energikällan, men oljeproduktionen kommer inom en snar framtid obönhörligen att börja minska. Detta är vår civilisations största utmaning och ett allvarligt hot mot välfärden, dess konsekvenser är oöverskådliga då det inte finns några realistiska ersättare till oljan. Det finns gott om vetenskapligt underlag för peak oil men politikerna pratar om fortsatt tillväxt eftersom våran ekonomi är tungt beroende av "business as usual", något som inte är möjligt med minskad oljeproduktion. Just nu befinner vi oss på oljetoppsplatån det betyder att oljeproduktionen varken ökar eller minskar, detta har fått världens ekonomi i kraftig gungning se bara på alla länder som brottas med finansiella problem. Smällen kan inte undvikas men vi kan reducera hur hård den blir. Avfärda inte dom här orden innan du läst igenom snabbkursen i högra kolumnen, först efter det kan du ta ställning.


23 februari 2013

120 miljoner dollar till misskreditering av klimatrapporter

I alla debatter med klimatförnekare brukar man få höra att forskarna som varnar för global uppvärmning endast är korrumperade och/eller vinklar sina resultat för att få mer bidrag. "Vem tror du har mest pengar oljebolagen eller dom andra¹ och vem har mest att tjäna på att ljuga" brukar jag säga. Inte för att jag förändrat några åsikter med det argumentet men jag kom att tänka på det när jag läste denna artikel.

¹ Odefinierade mystiska organisationer och företag 
   som skall tjäna på falska larmrapporter


1 kommentar:

 1. Ja hur var det med rökning och lungcancer? Tom läkare rekommenderade rökning.

  Betning av utsädet med kvicksilver?

  DDT gick bra att dricka i tvintervju.

  Bly är nästan totalt borta ur bensin. Kort sammandrag från Supermiljöbloggen: Bly i bensinen var standard under första halvan av 1900-talet. 1972 blev bly i bensin förbjudet i USA. I början av 90-talet antog FN:s hållbarhetskommission ett krav på global utfasning, varpå många länder, bland annat Sverige följde efter. Idag har 175 länder helt fasat ut blyet ur sin bensinanvändning, vilket är en fantastisk framgång för miljön, och för människors hälsa. Bly är speciellt skadligt för barn, och upp emot 1,2 miljoner beräknas ha räddats varje år som direkt resultat av den globala utfasningen. Endast ett fåtal diktaturer som Burma och Nordkorea använder fortfarande bly i sin bensin.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera